Allsång & Prova-på-kör

* Allsång till pensionärsföreningen!
* Allsång till hemmafesten!
* Julsånger på glöggparty!
* Prova-på-kör med jobbarkompisarna!
* Hela kyrkan sjunger!

Sammanhangen växlar när jag blir tillfrågad om att leda allsång eller att hålla i ”prova-på-pass” i körsång. Att körsång är bra för hälsan är idag allmänt vedertaget. Många rapporterar att de mår bra av att sjunga. Idag finns det också gott om körer för den som inte är så sångvan och inte har så mycket erfarenhet av att sjunga tillsammans med andra. Trots det är det fortfarande väldigt många som inte riktigt vågar eller kommer sig för med att prova på kör eller allsång. Kanske man tycker att den egna sångrösten inte riktigt duger.

MEN det finns indikationer som pekar på att vi kanske är genetiskt programmerade att känna stark samhörighet när vi gör ljud tillsammans (tänk läktarsång). Så kanske har vi fastnat lite för mycket i att det ska låta på ett visst sätt för att det ska ”duga”. Att den egna sångrösten, oberoende av vad man tror och tänker om den, duger alldeles utmärkt för att alstra ljud tillsammans med andra i en alla-kan-sjunga-kör eller i allsång.

Eftersom det finns tydliga exempel på hur sång tillsammans med andra kan innebära ett starkt lyft i livet, finns det all anledning att peppa arbetskamrater, vänner och grannar att prova på. Efter många år som körledare för alla-kan-sjunga -körer, är jag van att möta folk som inte tror sig om att kunna sjunga. Jag har också bra koll på tonarter som underlättar för sångovana. Repertoar beror lite på sammanhanget, det finns även möjlighet att påverka innehållet.

Hör gärna av Dig så kan vi hjälpas åt att skapa ett trevligt sångpass som passar just Ditt sammanhang! Jag är verksam i Avesta med omnejd.
Anna

En dockfigur med blått hår och glatt leende håller upp en skylt där det står Allsång.
Updating…
  • Inga produkter i varukorgen.